Po voľbách chceme hovoriť o znížení DPH v cestovnom ruchu

10.01.2012 Bratislava

Bratislava 10. januára (TASR) – Po voľbách a nástupe novej vládnej garnitúry chce Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR opäť otvoriť tému zavedenia rekreačných poukážok a zníženia DPH v cestovnom ruchu. Opatrenia by mali napomôcť turizmu na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii po druhom valnom zhromaždení ZCR o tom informoval prezident zväzu Stanislav Macko.

\"S novou vládnou garnitúrou chceme diskutovať o týchto otázkach. Či bude ochotná zaoberať sa takouto témou, ukáže najbližší čas,\" zhodnotil Macko. Model rekreačných poukážok zväz podľa jeho slov spracoval už v minulom roku. Nápad rekreačných šekov však neprešiel v minulosti už niekoľkokrát. \"V minulosti sme neuspeli s týmto projektom, pretože Združenie miest a obcí Slovenska si myslelo, že bude ukrátené o dane,\" opísal Macko. Podľa neho však takýmto projektom mestá a obce nestratia. \"Chceme predostrieť príslušnému rezortu projekt tak, aby videl, že to bude pozitívum pre hospodárstvo a nie negatívum pre mestá a obce,\" dodal Macko.

Spolu s rekreačnými poukážkami chce ZCR opäť začať diskutovať aj na tému nižšej DPH v cestovnom ruchu. \"Naša predstava je zníženie DPH na reštauračné služby na 10 %,\" priblížil Macko. V minulosti mali pritom podľa jeho slov väčšie oči. \"Dnes si myslím, že keby sa nám podarilo dosiahnuť hranicu 10 %, boli by sme veľmi spokojní,\" podotkol Macko. Práve vysoká DPH v hotelových, stravovacích a ubytovacích službách zhoršuje podľa neho pozíciu slovenských stredísk na trhu strednej Európy.
 

Vyberte región

mark